2002 – 2021

 


Vsaka šola je vpeta v prostor in čas, ki sta pomembna dejavnika življenja in dela…


 

2002

40. rojstni dan šole smo počastili s svečanim koncertom pevskih zborov, odprtjem Fackine kolesarske poti in razgrnitvijo idejnih projektov za prenovo šole. Na šoli je potekala občinska predstavitev raziskovalnega dela v okviru gibanja Mladi za Celje. Prvič smo sodelovali v mednarodnem projektu Spring Day in Europe OWS. Izšla je prva številka novega šolskega glasila Stopinje mladosti. Vzpostavili smo 19,4 km dolgo Fackino kolesarsko pot od Celja čez Šmartno v Rožni dolini do Šmartinskega jezera.
Častni meščan Celja je postal Rado Jenko. Na Mariborski cesti so odprli trgovski center z multikinom Planet Tuš. Z novozgrajeno vezno cesto so povezali Hudinjo in Novo vas. Vrata je zaprla priljubljena gostilna Pri zamorcu, nekdanja Ojstrica. V vseslovenski akciji Parada maturantov je, v organizaciji Plesnega vala Celje, četvorko na mestnih ulicah odplesalo 551 plesnih parov. Celjanka Jolanda Čeplak je na Evropskem dvoranskem prvenstvu na Dunaju v teku na 800 m dosegla svetovni rekord.   

2003

Otroška folklorna skupina Facka je pod mentorstvom Karin Trepelj povezala ljubitelje ljudskih plesov in začela svojo uspešno pot. Pričela se je temeljita prenova šole. Izmed 1415 realiziranih slovenskih šol v naravi smo jih na šoli izvedli pet, večinoma v okviru CŠOD. V prvem razredu smo  začeli izvajati devetletni program. V šolskem letu 2002/2003 smo prvič izvajali enoizmenski pouk. Ponovno smo osvojili naziv najboljše športne šole v Mestni občini Celje.
Začetni udarec na tekmi slovenske in francoske reprezentance ob odprtju novega nogometnega stadiona je izvedel celjski župan Bojan Šrot. Uveljavljen je bil protialkoholni zakon, ki trgovinam prepoveduje prodajo alkoholnih pijač med 21. in 7. uro. Na Aškerčevi ulici je Celje dobilo nov poslovno-trgovski objekt Celeiapark.

2004

10. maja smo gostili vseslovenski posvet na temo 9-letne osnovne šole.
23. septembra smo uradno odprli prenovljene prostore šole. Udeležili smo se mednarodnega Unescovega tabora Korenine in krila v Piranu.
V sodelovanju z MOC in Športno zvezo Celje smo organizirali polfinale državnega prvenstva osnovnih šol v rokometu za dekleta. V šolski knjižnici smo imeli 8888 knjižničnih enot.
Častni meščan Celja je postal Jože Marolt. Slovenija je postala polnopravna članica Evropske unije. Z vzpostavitvijo profesionalne vojske se je ukinilo splošno služenje vojaškega roka. Avtomatska celjska centralna čistilna naprava v Tremerjah je začela obratovati. Odprli so obnovljeno Mariborsko ulico s podvozom. Člani rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško so osvojili evropski superpokal.

2005

Šola je postala regijsko Unesco središče, drugo v Sloveniji. Prvič smo sodelovali v mednarodnem projektu Evropska vas in spoznavali Finsko. Obiskali so nas finski učitelji. Pevci OPZ so pod vodstvom zborovodkinje Jolande Ipšek Ulrych osvojili srebrno priznanje na svetovnem pevskem festivalu Festa Musicale v Olomoucu na Slovaškem.
Častna meščanka Celja je za izjemen prispevek v umetnosti in kulturi postala Darinka Pavletič Lorenčak. Ob Savinji so odprli nov objekt oskrbovanih in varovanih stanovanj. Namenu so predali novo Srednjo zdravstveno šolo Celje. Po Celju so strašile vesti o ptičji gripi.

2006

Zaključena je bila gradnja sodobne telovadnice v prizidku šole, po jesenskih počitnicah pa smo v njej pričeli izvajati pouk športne vzgoje. V okviru Dnevov evropske kulturne dediščine smo prvič organizirali Celjsko miljo – tek prijateljstva po poti nekdanjega mestnega obzidja. Dejavnosti Unesco središča smo predstavili na sejmu Altermed.
Po 1400 letih je Celje ponovno postalo škofijsko mesto (za škofa so imenovali dr. Antona Stresa). SLG Celje je praznovalo 55 let prve premiere poklicnega ansambla. Svoja vrata sta odprla prenovljeni Center Interspar Celje ter Engrotuš Cash&Carry na Kidričevi ulici.

2007

Prvič smo izvajali projekt “Dan brez razvade”. Na oktobrskem nogometnem derbiju učiteljev celjskih osnovnih šol in občinskih uradnikov Mestne občine Celje smo zmagali učitelji. Na 27. mednarodnem mladinskem pevskem festivalu je Otroški pevski zbor IV. OŠ Celje izvedel otvoritveni koncert.
Slovenija je vstopila v evropsko monetarno unijo, uveden je bil evro.

2008

Na Festivalu slovenskega šolstva v Ljubljani smo se predstavili z dvema točkama. Kompletno vzgojno-izobraževalno delo od 1. do 9. razreda je potekalo po novem devetletnem programu.  Ukinjeno je bilo ocenjevanje splošnega učnega uspeha.
Zaključena je bila prva faza projekta izgradnje Centra za ravnanje z odpadki, v katerem je sodelovalo 24 občin Savinjske regije.

2009

Šola je dobila prvo interaktivno tablo. V mednarodnem Unescovem projektu ENO tree planting smo posadili prvo drevo – rdečelistno bukev. V okviru Unescovega projekta “Modri stol”  smo stare stole prebarvali in nanje napisali prijazne misli ter jim tako omogočili novo uporabnost. Meseca maja smo skupaj z Mestno občino Celje prvič gostili zlate bralce iz celjskih osnovnih šol na Starem gradu.
Urška Žolnir, članica celjskega judo kluba Sankaku, je bila izbrana za najboljšo slovensko judoistko.

2010

Februarja je šola prejela priznanje Blaža Kumerdeja “za odlično partnerstvo in izjemne dosežke pri razvoju in uvajanju novosti v vzgojno-izobraževalno prakso”. Prvošolci so sodelovali  v pilotskem ekoprojektu za razumevanje odgovornega ravnanja z okoljem Modri Jan. Obiskali so nas učenci in učitelji iz Švedske.
Častni meščan Celja je postal Jože Geršak. Prenovljena in dograjena Osrednja knjižnica Celje na Muzejskem trgu je februarja odprla svoja vrata. Celjska atletinja Martina Ratej je v Dohi v metu kopja dosegla slovenski rekord (67,17 m). Novi celjski škof je postal msgr. dr. Stanislav Lipovšek. 

2011

Aprila  so učenci preživeli nekaj dni pri vrstnikih iz Slavonskega Broda. Dogovorili smo se za ločeno zbiranje odpadkov in šolo opremili z ustreznimi koši. Na kuharskem tekmovanju Turistične zveze Slovenija za Zlato kuhalnico je prvič sodelovala tudi ekipa IV. osnovne šole Celje in osvojila srebrno priznanje. Na šoli je potekalo državno tekmovanje iz logike.
V prostorih SŠ za hortikulturo in vizualne umetnosti je svoja vrata odprla waldorfska šola.

2012

Februarja smo odprli dobrodelno prodajno razstavo likovnih del članov KPD Svoboda Celje. Z otvoritvijo stalne razstave, izdajo jubilejnega zbornika in svečano proslavo smo obeležili 50-letnico šole.  Ob svetovnem dnevu gledališča smo izvedli Fackin kulturni maraton. Začeli smo mednarodno izmenjavo z učenci Zvezne gimnazije za Slovence v Celovcu iz Avstrije. Po idejni zasnovi Ksenije Leskovšek Korber smo prvič izvedli lastni projekt Učenec poučuje. Z granitnega podstavka v parku ob šoli so neznanci ukradli bronast doprsni kip Ivana Kovačiča Efenke.
Častni meščan Celja je postal dr. Ivan Stopar. Na olimpijskih igrah v Londonu je celjska judoistka Urška Žolnir, članica judokluba Z’dežele Sankaku, osvojila zlato. Postala je prva športnica pod slovensko zastavo z zlato olimpijsko medaljo.

2013

Začeli smo mednarodno izmenjavo z učenci Osnovne šole Đura Jakšića iz Zrenjanina, Srbija. Izdali smo prvo številko Hablemos espanol – evropskega e-časopisa v španskem jeziku. Na športnem igrišču smo uredili šolski zelenjavni vrt s 44 rastlinskimi vrstami.
Celje je bilo eno izmed gostiteljskih mest Eurobasketa 2013.

2014

Na Področnem prvenstvu v rokometu za 6. in 7. razrede so naši fantje, z zmago v Dvorani Zlatorog, postali prvaki. Za poslikavo velikih reklamnih panojev ob prazniku MOC  na temo Barbare Celjske so naše učenke pod mentorstvom Vinka Zajca prejele posebno priznanje. Zaživela je skupina za mladinsko medvrstniško mediacijo. Šolo smo na svetovne e-avtoceste  povezali z optičnim kablom. 
Celje je obeleževalo 600. obletnico kronanja Barbare Celjske za nemško cesarico. V Celju je vzpostavljen projekt »Mesec športa v knežjem mestu«, ki bo poslej skrbel za promocijo športno rekreativnih prireditev in organizirane športne vadbe v Celju. Oktobra je zgorel Rakušev mlin ob Mariborski cesti, arhitekturni in tehnični spomenik lokalnega pomena. 

2015

Prešli smo na elektronsko vodenje šolske dokumentacije. Vključili smo se v projekt Memoriada in bili gostitelji 7. odprtega državnega prvenstva v pomnjenju, ki  se ga je udeležilo 76 tekmovalcev v 3 starostnih skupinah od 8 do nad 18 let. Gostili smo regijsko tekmovanje iz konstruktorstva in tehnologije obdelav, ki se ga je udeležilo  108 tekmovalcev. Na šolskem športnem igrišču smo postavili učilnico na prostem.
V Celju so na III. jasi postavili drevesno hišo in obnovili gozdne poti v Mestnem gozdu. V stečaju je končalo prepoznavno celjsko podjetje Aero. Celjski atlet Robert Renner je v Pekingu dosegel slovenski rekord v skoku s palico (5,70 m). 

2016

Zaradi nadpovprečnih rezultatov ter pestrega kulturnega udejstvovanja je šola pridobila naziv “Kulturna šola”. Na finalu državnega šolskega prvenstva v košarki so naša dekleta osvojila III. mesto.  Projekt Učenec poučuje je Unesco mreža potrdila kot nacionalni projekt, za sodelovanje pa se je odločilo preko trideset slovenskih šol.
Častni meščan Celja je postal Rudi Čajavec. Na Olimpijskih igrah v Riu de Janeiru je Tina Trstenjak, članica judo kluba Z’dežele Sankaku, osvojila zlato medaljo.  V organizaciji Društva za glasbeno gledališče Slovenije in v koprodukciji s Hišo kulture Celje so predstavili prvi celjski muzikal Veronika Deseniška.

2017

Uspešno smo prvič izvedli projekt ŠSU “Dan brez hrupa”. Med izbirnimi predmeti smo skupaj izvajali 17 predmetov v 18 skupinah. Kuharice so dnevno pripravile povprečno 25 zajtrkov, 423 malic ter 360 kosil. V shemi šolskega sadja smo pridobili evropska sredstva za dodatni sadni ali zelenjavni obrok enkrat tedensko za vse učence. Ob obletnici izida knjige Harry Potter so devetoajevci z mentorico Melito Broz IV. osnovno šolo Celje spremenili v Bradavičarko (>>>).  
Ob IV. osnovni šoli Celje so na Dečkovi cesti prometno križišče preuredili v krožišče. V Celju so organizirali 50. Mednarodni obrtni sejem, osrednji in največji poslovno-sejemski dogodek v Sloveniji, na katerem se je predstavilo 1478 razstavljalcev iz 30 držav. MO Celje je prodala renesančno-baročni dvorec Lanovž, ki je bil v lasti grofov Celjskih, menjaval lastnike, bil stanovanjski objekt in zadnji dve desetletji propadal, v katerem se bo poslej nahajal sodobni medicinski center.   

2018

Z instalacijo “Cankarjeva ulica in utrinki književnikovih del” smo obeležili  Cankarjevo leto 2018. Vključili smo se v bibliografski sistem COBISS in vanj prenesli celotno bazo podatkov. Zbrali smo 28,2 t odpadnega papirja in tako pomagali ohraniti 480 dreves. Polovica (52 %) učenk in učencev je prejelo bralno priznanje. Mestna občina Celje je financirala izvedbo toplotne izolacije šolske fasade. Zaradi številčno močne generacije otrok smo po desetletju in pol znova uvedli “C” oddelek 1. razreda.  
Častna meščanka Celja je postala lilijana Praprotnik Zupančič – Lipa Prap. Z odkritjem spominske plošče na Atletskem stadionu Kladivar in predstavitvijo monografije so v Celju obeležili 50 let Mednarodnih iger šolarjev. Podjetje VOC Celje je asfaltiralo makadamsko cesto Svetina – Celjska koča. V celjske osnovne šole se je vpisalo 4062 učenk in učencev, kar je številčno najmočnejša generacija v zadnjih 14-ih letih. V Celju so vzpostavili Kolesce, sistem za e-izposojo koles. V šolski soseščini so odprli trgovski center Jager. 

2019

Učenci 6. in 7. razredov so osvojili naslov področnih prvakov v rokometu. Potepali smo se v Baški (5. razred), Planici (6. razred), Seči (8. razred), Münchnu (ekskurzija nemcistov) in Londonu (ekskurzija anglistov). V pouk smo uspešno uvajali elemente fit-pedagogike, poudarjali razvoj strategij učinkovitega učenja in sprejemanja odgovornosti. V državni projekt šolskega Unesca “Učenec poučuje” je bilo vključenih 34 slovenskih šol, povezal je 194 mentorjev, 577 učencev in 3436 slušateljev.
Častna meščana Celja sta postala Ivan Grobelnik in msgr. dr. Stanislav Lipovšek. Priznanje Celjske zvezde na področju kulture je za življenjsko delo prejel dramski igralec Janez Bermež. Športnica in športnik leta 2019 v Celju sta bila judoistka Tina Trstenjak in deskar na snegu Tim Mastnak. Končali so z obnovo Muzejskega trga, ki je postal arheološki in naselbinski spomenik. V Celju so vzpostavili 5 prog Celebusa – avtobusnega mestnega prometa, ki povezujejo mestno jedro s stanovanjskimi soseskami in nakupovalnimi središči. Požar je uničil priljubljeno planinsko postojanko Frischaufov dom na Okrešlju.  

2020

Šolska vrata so bila zaradi razglašene pandemije koronavirusa Covid-19 zaprta od 13. marca do 18. maja. V dveh mesecih smo bili učenci in učitelji po sili razmer pahnjeni v izobraževanje na daljavo. Zaradi priporočil NIJZ prvič v zgodovini šole nismo izvedli valete, odpadli so nacionalni preizkusi znanja, vse šolske prireditve, dve šoli v naravi in obisk partnerske šole v Zrenjaninu. Zaradi porasta števila koronaokužb so se 19. oktobra šolska vrata ponovno zaprla.   
V Sloveniji je bilo zaradi razglašene pandemije okužb s koronavirusom, od 13. marca do 31. maja in od 19. oktobra dalje, praktično ustavljeno javno življenje. V Celju so na Gubčevi ulici odprli znanstveno-zabavni Tehnopark Celje, s 53 eksperimentalnimi postajami. Med Novo vasjo in Ostrožnim so končali z izgradnjo severne vezne ceste. Nogometaši Celja so si prvič izborili naslov slovenskih državnih  prvakov. Častni meščan Celja je postal arhitekt Janko Hartman.  

2021

Prvega februarja je IV. osnovna šola Celje, kot prva osnovna šola v Sloveniji, prejela prestižni Standard o kakovosti ISO 9001: 2015. Februarja so se po 4 mesecih karantene v šolo vrnili vsi učenci. Po upokojitvi dolgoletne ravnateljice Nevenke Matelič Nunčič je vodstvo šole prevzela Katja Kojnik Vengust. Posodobili smo šolsko spletišče. Na 20. Bienalu otroške grafike smo  dosegli zlato, srebrno in 4 bronasta priznanja. Izhajati je začelo šolsko e-glasilo Fackopis. 
Za tretjega celjskega škofa je bil imenovan dr. Maksimilijan Matjaž. Častni meščan Celja je postal Franc Pangerl, dolgoletni direktor družbe Celjski sejem. Pogorela je Mozirska koča na Golteh. Mlekarne Celeia je postala največja sirarna v Sloveniji. Na Olimpijskih igrah v Tokiu je Tina Trstenjak postala olimpijska podprvakinja v judu.   

 > 2022… do danes